Zink

Därför är Zink bra för din kropp

Dåligt immunförsvar, hudproblem och sämre smaksinne. Dessa är några av de vanligaste symptomen vid zinkbrist. Få bukt på problemen genom att tillföra kroppen mer zink.

Zink är ett mineral med många viktiga funktioner i kroppen. Det är också det mineral vi svenskar lider störst brist på. Bristproblemet beror huvudsakligen på att zink är ett av de ämnen som tarmen har svårast för att absorbera, vilket förvärras ytterligare vid till exempel glutenintolerans och tarmsjukdomar.

För ett starkt immunförsvar

Då zink har viktiga virusdödande egenskaper är zinkbrist mycket vanligt när det rör sig om långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar som ofta orsakas av virus. Vid insjuknande och undersjukdomsperioden rekommenderas ett intag om 30-60 mg zink medan ett intag om20-50 mg zink rekommenderas för att stärka ett nedsatt immunförsvar.

Lindrigare förkylning

Flera vetenskapliga studier har visat att om man tar tillskott av zink vidförsta tecken på förkylning blir förkylningen både kortare och mildare. Man såg också att barn som intagit zink under mer än fem månader drabbas av färre förkylningar och är borta färre dagar från skolan.

Många viktiga funktioner

Det är inte bara immunförsvaret som påverkas vid zinkbrist. Zink är inblandat i nästan 100 olika kroppsfunktioner och fungerar som en co faktor i över 40 olika enzymreaktioner, varav många är inblandade i matsmältningen. Mineralet spelar en viktig roll för tillväxten då det behövs i rikliga mängder överallt i kroppen vid syntes av DNA och RNA vilket är nödvändigt för celldelning och celltillväxt. Bindväv, brosk och ben är också zinkberoende, vilket gör zink nödvändigt för uppbygganden av ett starkt och friskt skelett samt för utvecklingen av tänder. Även för ett friskt och starkt hår. För män är zink också viktigt för reproduktionsförmågan och prostatan.

Livsmedel som innehåller mycket Zink.

De främsta källorna till zink är animaliska livsmedel som:

  • Kött
  • Fisk
  • Fågel
  • Mjölkprodukter
  • Baljväxter
  • Nötter
  • Pumpakärnor
  • Fullkornsprodukter och en del rotfrukter som rödbetor och morötter

Fortsätt läsa